Len to tkanina wytwarzana z czystej przędzy lnianej, którego historia sięga 7500r. p. n. e.! Przez wieki lniane tkaniny były używane w starożytnym Egipcie i na Bliskim Wschodzie, a jej unikalne właściwości sprawiły, że do dziś na całym świecie to wysoko ceniona tkanina.
źródło: biotextil.pl
W zależności od przeznaczenia, wytwarza się różne rodzaje płótna – od dekoracyjnych, przez wykorzystywane w branży odzieżowej, po przemysłowe.
Co takiego sprawia, że len ma takie szerokie zastosowanie?
Do właściwości lnu zalicza się:
- Dużą odporność na tarcie i rozciąganie
- Wytrzymałość (wręcz niezniszczalność)
- Działanie antybakteryjne i antyalergiczne (tkanina doskonała dla alergików)
- Jest przewiewny i nie elektryzuje się
- Wchłania wilgoć (wysoka higroskopijność)
- Biodegradowalność
A jakie są plusy i minusy lnu?
Niewątpliwą zaletą, oprócz tych wymienionych powyżej, jest łatwość w pielęgnacji. Z biegiem czasu, ilości prania i prasowania, lniana tkanina staje się bardziej miękka i przyjemna w dotyku. Ekologia to jest to! Włókna lnu nie zawierają żadnych szkodliwych dla człowieka (i produktów spożywczych) domieszek, tkanina jest przyjazna dla środowiska i jest biodegradowalna.
Jedynym minusem, wymienianym głównie przez Panie noszące ubrania z lnu, jest ich podatność na gniecenie, jako że len jest mało sprężysty i dlatego nie powraca do poprzedniego kształtu. Rozwiązaniem problemu może być prasowanie tkaniny, gdy jest ona jeszcze lekko wilgotna. Len świetnie znosi wysokie temperatury, wodę i słońce. O rzadko której tkaninie można powiedzieć, że jest ona nie do zdarcia.
Jeszcze zastanawiasz się, dlaczego worki robię z tkaniny lnianej? Świeży chleb tylko w odpowiednich warunkach przechowywania będzie dłużej i lepiej Tobie służył.
O możliwościach przechowywania pieczywa napiszę już niedługo.